sâmbătă, 23 iulie 2011

Atentat in Norvegia

O explozie uriasa a zguduit, vineri, centrul capitalei Norvegiei. La doar cateva ore dupa acest atentat, un barbat inarmat a atacat tinerii care se aflau pe o insula de langa Oslo. Astfel, cel putin 91 de persoane au murit si alte zeci au fost ranite.

Agentiile internationale de presa scriu ca atacurile din Norvegia sunt printre cele mai sangeroase din istorie. Vanatoarea de oameni de pe insula Utoya si bomba care a explodat la Oslo, chiar langa biroul primului ministru, reprezinta cea mai groaznica zi din Europa de Vest, de la atentatele de la Madrid, din 2004. Atunci au murit 91 de persoane, in bombele care au explodat in tren. 
Cronologia evenimentelor:

Sambata, 23 iulie: 

10.40 Yahoo News: Oficiali ai politiei, citati de Associated Press si preluati de Yahoo News, au anuntat ca persoana suspectata de organizarea celor doua atacuri coopereaza cu autoritatile. "Este clar ca barbatul vrea sa explice aceste actiuni" a declarat un oficial, citat de AP.
10.15 BBC News: Numarul celor ucisi pe insula Utoya din Norvegia a ajuns la 84, conform politiei. Printre cei 7 ucisi in explozia de la Oslo se afla si membri ai cabinetului guvernamental, dupa cum a declarat chiar premierul Jens Stoltenberg.
"Niciodata de la Al Doilea Razboi Mondial, tara noastra nu a mai fost lovita atat de greu" a declarat premierul Stoltenberg, care a mai spus despre aceste atacuri ca reprezinta o "tragedie nationala".
publica fotografia celui banuit ca ar fi organizat cele mai sangeroase atacuri din istoria Norvegiei. Poza criminalului ar fi fost descoperita de presa norvegiana, pe conturile lui Anders Behring Breivik de pe Facebook si Twitter.
Astfel, postul norvegian TV2 a anuntat ca Breivik facea parte dintr-o grupare nationalista din Oslo, in timp ce site-ul suedez de stiri Expressen adauga faptul ca Breivik scria in mod regulat pe forumurile "de dreapta" din Norvegia. El s-a autodescris ca fiind nationalist si a scris mai multe comentarii anti-Islam.
De asemenea, presa a scos la iveala un comentariu al lui Anders Behring Breivik, postat pe Twitter, pe 17 iulie 2011. Este un citat din filozoful John Stuart Mill: "Credinta unei singure persoane este egala cu forta a 100.000 de oameni care au numai interese personale."
De asemenea, in contul de pe Facebook, el se autodescrie ca fiind crestin, cu viziuni conservatoare. El spunea ca ii place vanatoarea, jocurile electronice World of Warcraft si Modern Warfare 2, si ca locuieste la Oslo. La capitolul "interese", el a mentionat analizele politice si financiare.
08.30 Sky News: Autorul celor doua atacuri a fost identificat de presa norvegiana, potrivit Sky News, ca fiind Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Primele informatii arata ca acesta a lucrat singur in organizarea acestor crime, iar oficiali ai politiei au declarat ca nu cred ca exista vreo legatura cu terorismul islamic.
07.40 Reuters: Cel putin 87 de oameni au murit in Norvegia, in urma celor doua atacuri, de pe insula Utoya si de la Oslo.
"Noi eram adunati in cladirea principala ca sa vorbim despre ce se intamplase la Oslo. La un moment dat, am auzit impuscaturi. Prima data ne-am gandit ca ... nu are cum sa fie impuscaturi. Apoi toata lumea a inceput sa fuga." - a declarat unul dintre supravietuitori, citat de Reuters, in varsta de 16 ani.
"Am vazut apoi un politist, care statea in drum, cu niste casti pentru urechi. A spus: 'As vrea sa-i adun pe toti'. Apoi a inceput sa alerge si sa ucida oamenii. Am alergat pe langa plaja si am sarit in apa, sa inotam, insa el a inceput sa-i omoare si pe acestia." - a mai spus tanarul, ingrozit.

Galerie Foto:

    
                           








Sursa: www.stirileprotv.ro  

 El este autorul celor doua atacuri teroriste. Un norvegian nationalist care detesta islamismul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu