miercuri, 21 septembrie 2011

Teorii Privind Asasinarea lui Kennedy


     Cel considerat resposabil pentru atentat de către oficialităţiile americane, Lee Harvey Oswald, este un personaj curios. Acesta a lucrat ca operator de radar la o bază americană unde erau staţionate avioane de spionaj U-2, a dezertat mai târziu în Uniunea Sovietică şi s-a însurat cu nepoata unui colonel KGB.
  După ce s-a întors în Statele Unite, Oswald s-a ocupat cu propagandă pentru Cuba lui Castro, folosindu-se de o clădire din New Orleans pe care o împărţea cu un fost agent FBI care încerca să îl înlăture pe Castro. În toamna lui 1963, Harvey s-a mutat în Dallas unde avea mai multe contacte în FBI şi-a luat o slujbă în Texas Book Repository, chiar pe traseul unde avea să fie împuşcat Kennedy.

      Foarte multe întrebări au rămas fără răspuns. Cum a reuşit Lee Harvey Oswald să obţină o slujbă într-o clădire care oferea cea mai bună poziţie de tragere, din Dallas, fix în aceeaşi zonă prin care va trece maşina preşedintelui? Cum a reuşit acest personaj bizar să aibă legături cu mai mult grupuri subversive şi violente ca revoluţionarii cubanezi, KGB-ul şi FBI-ul? Cum se face că Jacqueline Kennedy Onassis, soţia lui JFK, a scăpat de un proces foarte incomod după ce Jack Ruby, un patron al unui club de striptease cu legături în Mafie, l-a ucis pe Lee Harvey Oswald? Ce căuta Richard Nixon, în Dallas, chiar pe data de 22 noiembrie?
Unul dintre cele mai importante motive pentru apariţia multiplelor conspiraţii cu privire la asasinarea lui Kennedy este raportul comisiei Warren, formată pentru a investiga circumstanţele incidentului, care prezintă foarte multe discrepanţe şi omisiuni.
     Cel mai interesant aspect, şi poate unul dintre cele mai dezbătute afirmaţii făcute în raportul Warren, este cea a glonţului care făcut şapte răni. În cultura populară mai este denumit şi "glonţul magic" din cauza traiectoriei ciudate pe care ar fi trebuit să o aibă. O mult mai bună explicaţie pentru numărul mare de răni ar fi fost că au existat mai mulţi trăgători, dar ar fi implicat existenţa unei conspiraţii.
Raportul Warren are însă şi multe alte elemente neconcordante, la fel de interesante, care nu sunt cunoscute publicului larg, cum ar fi cele 12 fotografii realizate de Phillip Willis, cu puţin timp înainte şi după asasinat. Deşi acesta a fost audiat de comisie, nu s-a ridicat de loc problema celei de-a opta fotografii, făcută la intrarea clădirii Texas Book Repository, în care apare un om care seamănă izbitor de mult cu Jack Ruby.
Mai este apoi şi problema radiografiilor, acestea fiind confiscate de agenţi federali în timp ce preşedintele se afla la Bethesda Naval Hospital. Radiografiile ar fi oferit dovezi de necontestat cu privire la traiectoria gloanţelor, ceea ce ar fi ajutat la o determinare precisă a locaţiei trăgătorului. Pe de altă parte, în miile de pagini din raportul Warren, se pot găsi detalii despre amprenta dentară a mamei lui Harvey Oswald, din anii 1950, precum şi o analiză complexă a trei fire de păr pubice ale asasinului.
     Potrivit procurorului din New Orleans, Jim Garisson, ziarul Dallas Morning News din 22 noiembrie conţinea o hartă cu ruta convoiului prezidenţial. Potrivit acestei hărţi, preşedintele ar fi trebuit să rămână pe strada Principală, după trecerea prin piaţa Dealy, fără să treacă pe lângă Book Depository. Maşina preşedintelui a urmat alt traseu, aducându-l pe JFK în ţinta lui Oswald şi a forţat maşinile să meargă cu 15 kilometri pe oră. Primarul oraşului Dallas Earle Cabell a fost cel care a semnat pentru modificările traseului.
Raportul conţine sute de asemenea probleme, dintre ele putându-se extrage câteva motive pentru grupuri diverse care ar fi avut interesul să îl vadă pe Kennedy mort.

Cubanezii

     Una dintre ipotezele care a supravieţuit de-a lungul anilor este cea care îi implică pe cubanezii de extremă dreaptă, exilaţi în Statele Unite, care s-ar fi simţit trădaţi de politica lui Kennedy, care a refuzat ca trupele americane să participe la invazia trupelor cubaneze, antrenate de CIA, operaţiune cunoscută drept Golful Porcilor. Aceştia au fost decimaţi, mii de imigranţi fiind ucişi sau închişi de regimul Castro. O conspiraţie a cubanezilor este însă puţin probabilă pentru că comunitatea din Statele Unite era infiltrată de agenţi ai serviciilor secrete americane şi nu s-ar fi putut organiza fără ştirea lor. O teorie mult mai probabilă este că în spatele asasinării ar putea fi Castro, acesta supravieţuind mai multor atentate la viaţa sa, de cele mai multe ori organizate de CIA.

KGB

      Aceasta este o teoria care are cei mai mulţi adepţi. Leon Trotsky Oswald a stat doi ani în Rusia, s-a însurat cu nepoata unui colonel KGB şi s-a întors în SUA pentru a-l ucide pe preşedintele Statelor Unite într-un moment sensibil al Războiului Rece.
Singura problemă este motivul. Kennedy îi umilise aparent pe sovietici în conflictul cu rachetele nucleare din Cuba, dar situaţia geopolitică a ruşilor era mai puternică în 1963. Kennedy mutase rachetele nucleare de la graniţa Turciei, ca o concesie, şi fusese de acord să lase Cuba în pace. Premierul rus Kruschev nu avea interes să scape de preşedintele american  pentru că nu se putea aştepta la asemenea înţelegere de la Johnson sau un alt succesor republican.

Mafia

     Familia Kennedy a luat o poziţie foarte puternică împotriva crimei organizate. Robert Kennedy ocupa atunci funcţia de procuror general şi era puternic antipatizat de liderul sindical şi mafiot, Jimmy Hoffa, din cauza mai multor procese. Mafia avea şi o legătură puternică cu comunitatea cubaneză, CIA folosind ambele grupări pentru lovituri împotriva lui Castro. Familiile mafiote s-au simţit trădate de tratamentul procurorului general după ce colaboraseră cu CIA-ul.
Mafia avea motivul şi resursele pentru a-l da jos pe Kennedy şi pe fratele său, controlându-l şi pe Jack Ruby, patonul de club de striptease. Este însă puţin probabil că ar fi putut influenţa comisia Warren şi investigatorii FBI.

Guvernul Statelor Unite

     Această teorie este atât şocantă încât ar putea fi şi adevărată. Cea mai probabilă versiune este că o facţiune a CIA-ului a decis să se ocupe de Kennedy din trei motive posbile.
1. A renunţat la Cuba, o ţară la care agenţia a lucrat din greu să o îngenucheze.
2. Pentru a-l împiedica să facă acelaşi lucru şi cu Vietnamul.
3. Ca răspuns la valurile de concedieri după eşecul din Golful Porcilor, începând cu directorul Agenţiei Allen Dulles (care a fost şi membru în comisia Warren)
CIA-ul din acea perioadă era mult diferit de instituţia de acum, fiind formată din veterani din Al Doilea Război Mondial, aceeaşi care au scos naziştii din Europa, deşi asemenea misiuni păreau imposibile.
Facţiunea se descurcă foarte bine pe teritoriu american şi alcătuieşte o echipă de trădători formată din cubanezi, mafioţi sau alt grup nemulţumit. Oswald este adus ca ţap ispăşitor. Ruby este păcălit şi îl împuşcă pe Oswald, iar adevăraţii asasini au fost la rândul lor ucişi şi îngropaţi undeva în Mexic.
Teoria CIA, spre deosebire de restul, oferă o explicaţie bună pentru neregulile din comisia Warren. Guvernul, chiar dacă ar fi aflat vreodată de implicarea CIA-ului nu ar fi putut spune nimic pentru că reacţia negativă ar fi fost de neoprit.

Conspiraţia zero

     În istoria Statelor Unite, începând cu anul 1840, fiecare preşedinte ales într-un an care se termină cu zero a murit în timp ce ocupa funţia. Singura excepţie este Ronald Reagan care a supravieţuit unui asasinat. Decesele preşedinţilor sunt aranjate, din motive mistice numerologice sau din alte cauze necunoscute. Principalii vinovaţi sunt în general francmasonii, bancherii sionişti, Vaticanul, Casa Regală Britanică şi alte grupuri. Nu există niciun sprijin pentru această teorie cu excepţia coincidenţei bizare.
Oricare ar fi motivul pentru asasinarea lui JFK, este foarte probabil să nu aflăm în timpul vieţii noastre şi deşi istoria tinde să pună lucrurile în ordine după ceva vreme, o lămurire nu va exista în timpul vieţii noastre.

     In urma cu exact 46 de ani, in 22 noiembrie 1963, presedintele John F. Kennedy era asasinat in timpul unei vizite in orasul texan Dallas. Moartea celui mai tanar si popular presedinte al Statelor Unite a ramas in memoria americanilor de orice varsta ca unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei tarii.

     Nici pana astazi nu s-a aflat ce s-a intamplat in acea zi si cine a pus la care asasinatul, moartea celui de-al 35-lea presedinte american fiind subiectul a numeroase scenarii si teorii conspirative. Ce s-a intamplat in celebra limuzina albastra este, insa, cunoscut de toata lumea.

     Kennedy si sotia lui, Jacqueline, traversau centrul orasului Dallas impreuna cu guvernatorul statului Texas si sotia acestuia. Pe marginea strazilor multimea il aclama pe presedinte. Cu doar cateva momente inainte de tragedie, sotia guvernatorului ii spunea cat de mult il iubesc oamenii din Dallas.

     Apoi, la 12.30, s-au auzit trei focuri de arma. Primul si-a ratat tinta, toata lumea crezand ca sunetul a fost provocat de o petarda. Al doilea l-a nimerit pe presedinte in spate si i-a iesit prin gat, dupa care l-a lovit si pe guvernator. Urmatoarea lovitura a fost cea fatala, Kennedy fiind impuscat in cap.

JFK a fost transportat de urgenta la spital, dar a fost declarat mort o jumatate de ora mai tarziu.

     Presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, a fost prins imediat, in mai putin de o ora si jumatate de la comiterea crimei si a ramas autorul oficial al ei. Ancheta ulterioara a confirmat ca el era vinovat de moartea presedintelui, dar adevarul nu s-a aflat niciodata deoarece a fost ucis doua zile mai tarziu si nu a apucat sa le spuna anchetatorilor ce s-a intamplat.

Scenarii si teorii

     Concluziile comisiilor de investigatii au fost initial acceptate de public, dar sondajele realizate de atunci arata ca 80% din americani nu cred in varianta oficiala si nici in dovezile prezentate in 1963.

     Printre aspectele care nu au fost clarificate nici pana acum se afla si numarul de gloante care s-au tras asupra lui Kennedy. Cei mai multi spun ca au auzit trei focuri de arma, dar sunt voci care afirma ca ar fi fost patru gloante, ceea ce inseamna ca Lee Harvey Oswald nu a actionat singur.

     Varianta unui al doilea lunetist este sustinuta si de traiectoria ciudata a primului glont, care l-a lovit pe guvernatorul de Texas dupa ce a intrat prin umarul presedintelui si i-a iesit prin gat. Astfel, ar fi trebuit ca acesta sa-si schimbe directia singur, lucru care i-a adus numele de "glontul magic".

     Si martorii care s-au aflat acolo confirma ipoteza. 35 dintre ei spun ca impuscaturile s-au auzit din fata, iar 56 le-au auzit din spate. Mai mult, alti cinci sunt convinsi ca le-au auzit din ambele parti.

     De asemenea, un medic din Camera de Urgente a observat rana foarte mare din partea din spate a capului era cu siguranta provocata de iesirea glontului, ceea ce insemna ca acesta fusese tras din fata.

     Asasinatul a fost studiat si de lunetisti ai Marinei SUA, care au afirmat ca este imposibil sa se fi intamplat asa cum afirma comisia de investigatii a FBI. Unul dintre instructorii scolii de lunetisti a declarat ca nici el nu ar fi putut sa traga asa.

     Scenariile conspirative privind existenta mai multor tragatori sunt mai actuale ca oricand dupa aproape 50 de ani de la asasinarea lui JFK si datorita tehnologiei moderne care permite o analiza mai atenta a acelui moment. Astfel, in urma cu doi ani, o analiza spectografica a metalului din care erau fabricate gloantele a dovedit ca au fost folosite cel putin doua arme.

     Dupa ce rezultatele analizei au fost facute publice, un expert FBI in metalurgie a declarat ca, in 1963, gloantele au fost considerate ca provenind din aceeasi arma doar in urma analizei continutului de plumb. In acest fel, aproape orice glont tras in Texas in anul respectiv ar fi putut sa provina din arma lui Oswald.

     Potrivit altor scenarii, John F. Kennedy ar fi fost asasinat de agenti cubanezi, ca razbunare pentru atacul din Golful Porcilor, din 1961, sau de mafiotii nemultumiti ca acesta l-a lasat pe fratele lui, procurorul general Robert Kennedy, sa ii aresteze.

     Alte variante spun ca totul a fost pus la cale de vicepresedintele Lyndon Johnson, care a devenit presedinte in locul lui, sau de israelieni care vroiau sa scape de el pentru ca nu era de acord cu programul lor nuclear.

Pacepa vede mana rusilor

     Rusii nu puteau sa nu fie implicati in aceste scenarii. Implicarea lor a fost descrisa mai tarziu chiar de fostul sef al DIE, colonelul Ioan Mihai Pacepa, intr-una din cartile sale. El spune ca in uriasa arhiva JFK, desecretizata in mare parte in anii 1990, a descoperit semne inconfundabile ale implicarii KGB-ului.

     Pacepa spune in cartea sa ca atunci cand sefii serviciilor secrete din blocul comunist au aflat de asasinarea presedintelui american au stiut ca sefii lor de la Moscova sunt implicati si nici nu a fost cazul sa puna intrebari.

     Fiecare dintre acesti sefi ai spionajului comunist petrecuse cel putin 20 de ani din viata incercand sa recruteze militari americani aflati la post in afara Statelor Unite, spune Pacepa, si toti puteau recunoaste "si in somn" ca Oswald era recrutat de KGB. Fostul sef al DIE a adaugat ca Oswald fusese cu siguranta recrutat de spionajul sovietic in perioada in care fusese detasat in Japonia.

     Asasinatele politice in strainatate ale KGB nu erau subiecte discutate pe fata in comunitatea de informatii din blocul sovietic, mai scrie Pacepa. Totusi, el precizeaza ca toti stiau ca Hrusciov transformase asasinatul intr-un instrument de politica externa imediat dupa ce s-a instalat la Kremlin.

     Fostul sef al spionajului romanesc scrie ca, dupa ce a zdrobit revolutia din Ungaria din 1956 si a ordonat ca Imre Nagy si ceilalti lideri sa fie adusi in Romania si executati, Hrusciov a comandat crearea unor sectii de "afaceri umede" (sangeroase) in toate serviciile secrete "fratesti" din blocul sovietic.

     Emigrantii anticomunisti stabiliti in Occident erau obiectivul principal al acestor servicii, dar din 1959 Hrusciov le-a indreptat si impotriva politicienilor anticomunisti occidentali.

     Conducerea DIE a primit noi reguli operationale, despre care s-a spus ca fusesera redactate de insusi Hrusciov, explica Pacepa. Potrivit acestora, asasinatele politice comise in Occident trebuiau sa ramana secrete pentru totdeauna, iar serviciile "fratesti" trebuiau sa raspandeasca "dovezi" care sa arunce vina asupra CIA sau a altor inamici convenabili.

Opt ani pana la desecretizarea raportului

     Toate dovezile adunate in anchetele care au urmat au fost sigilate la Arhivele Nationale pentru 75 de ani, pana in 2039. Legea respectiva care a secretizat documentele nu mai este in vigoare din 1992, asa ca 98% din documente au fost facute publice pana acum.

     Este vorba de 60.000 de documente care au in total peste patru milioane de pagini, ultima parte a adevarului urmand sa fie desecretizata in 2017.

     Chiar daca au trecut 46 de ani de atunci, subiectul este inca dezbatut intre americani si nu doar intre adeptii teoriei conspiratiei. Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este, alaturi de atacul de la Pearl Harbour si atentatele din 11 septembrie, un moment care a ramas viu in memoria celor care l-au trait si se spune ca oricine isi poate aminti foarte bine ce facea in momentul in care a aflat vestea.

     In dupa-amiaza zilei de 22 noiembrie 1963, scolile s-au inchis si si-au trimis elevii acasa, iar 54% din americani si-au intrerupt activitatea obisnuita. Potrivit datelor de atunci, in zilele care au urmat, starea americanilor s-a caracterizat prin lipsa poftei de mancare, probleme cu somnul, ameteala, nervozitate si chiar furie.

     Din momentul mortii lui, toate televiziunile importante din SUA si-au intrerupt programul obisnuit si au transmis numai stiri timp de 70 de ore, fiind cea mai lunga transmisiune de acest fel pana la atacurile din 11 septembrie 2001.

     John F. Kennedy a ramas in istorie ca cel mai tanar presedinte al Statelor Unite, dar si singurul presedinte american catolic. Desi a stat mai putin de trei ani la Casa Alba si nu a facut prea multe schimbari in SUA, este considerat de americani unul dintre cei mai buni presedinti pe care i-au avut, alaturi de Abraham Lincoln, George Washington si Franklin D. Roosevelt.

     De asemenea, intr-un top al celor mai admirati oameni ai secolului XX realizat de Gallup, JFK ocupa pozitia a treia dupa Martin Luther King Jr si Maica Tereza.

 Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu