sâmbătă, 6 august 2011

De la 0 dolari in conturi, la miliarde. Trei povesti de succes ale unor oameni simpli

John Paul DeJoria este fiul unui imigrant italian, crescut in suburbiile Los Angelesului, unde, dupa divortul parintilor, obisnuia sa petreaca majoritatea timpului pe strazi. La noua ani a inceput sa vanda felicitari de Craciun si ziare pentru a-si intretine familia. Atunci cand mama nu i-a mai putut intretine pe el si pe fratele sau, i-a trimis la orfeliant.

A trait pe strazi pana aproape de 20 de ani. Intr-o buna zi un profesor de matematica de la liceu l-a ambitionat spunandu-i ca n-o sa faca nimic in viata.  Asa ca a absolvit liceul in 1962 si s-a inrolat in Marina, dupa ce anterior incercase mai multe slujbe, de la om de serviciu la agent de vanzari.

A intrat in industria produselor de ingrijire a parului si ulterior a inceput sa joace la Bursa din New York. In 1980 si-a facut propria companie in acest domeniu: John Paul Mitchell Systems. S-a imprumutat de 700 de dolari pentru acest business. In prezent, compania are venituri anuale de peste 900 de milioane de dolari.
Lucrurile n-au mers bine de la inceput si, pentru a doua oara in viata, s-a intors pe strada. 
Cu a doua companie, pe care a fondat-o in 1989 - Patrón Spirits Company - vinde peste 2 milioane de baxuri de tequila pe an. A mai pus pe picioare si un lant de cluburi de noapte, pe care l-a vandut in 2006, pentru suma de 350 de milioane de dolari.

 DeJoria a ajuns la o avere de peste 4 miliarde de dolari.


Sfaturi de la DeJoria
: 1. Fiti pregatiti pentru a fi respinsi de catre oameni. 2. Diferenta dintre un om de afaceri de succes si unul fara success este ca acela care are succes face toate lucrurile pe care cel fara succes nu vrea sa le faca.

Banii se fac din deseuri

In 2009, unul dintre studentii care se ospatau la Restaurantul Magleby's Fresh din Utah (SUA) a observat ca resturile de mancare sfarseau in gunoiul localului. Atunci, Dan Blake a vazut o reala oportunitate de afaceri: daca cheltuielile cu materiile prime erau zero, acest lucru ar fi reprezentat o excelenta ocazie pentru demararea unui business.
Asa s-a nascut EcoScraps.
Fondata in 2010, compania colecteaza astazi 20 de tone de deseuri alimentare de la peste 70 de bacanii, diversi angrosisti si magazine din Utah si Arizona. Apoi, din reciclarea deseurilor produce ingramasamant pentru flori, pe care il vinde cu 8,5 dolari sacul, in pepiniere si magazinele din vestul Statelor Unite.

Compania are opt angajati cu norma intreaga si 14 part-time. Cat despre vanzari, Blake spera ca EcoScraps sa atinga o cifra de afaceri de 1,5 milioane de dolari la sfarsitul acestui an.

Cheia afacerii lor

Simplitatea ideii, sustine CEO-ul Mike Sparkseed Del Ponte. Si asta pentru ca "in esenta, ei vand doar mizerie", adauga acesta. Mai nou insa, EcoScraps si-a infiintat propriul serviciu de salubrizare, care se ocupa de colectarea deseurilor alimentare din diverse magazine si restaurante, folosindu-si propriile camioane. Este un model de afaceri care ofera un stimulent economic pentru toti cei implicati in acest business „verde”.

Aplicatia succesului

Iain Dodsworth (36 ani) s-a imbogatit cu zeci de milioane de euro, dupa ce milioane de utilizatori ai retelei de
socializare Twitter au downloadat aplicatia sa. Cum a inceput totul: Iain a creat un program software dupa ce a fost dat afara de la compania la care lucra. TweetDeck reprezinta o aplicatie care organizeaza mesajele utilizatorilor primite de la diverse grupuri de prieteni. Programul sau a inceput sa devina tot mai popular printre utilizatorii Twitter. Peste 20 de milioane de oameni au downloadat aplicatia creata de Iain.
Succesul inventiei sale a atras interesul gigantului Twitter, care s-a temut de o eventuala concurenta pe piata. Asa ca programatorul IT a devenit milionar peste noapte dupa ce si-a vandut micuta companie gigantului Twitter, pentru suma de 25 de milioane de euro.

Iain va ramane la conducerea echipei TweetDech, dar pentru moment, nu se stie cat de multe strategii vor fi.

Sursa: www.incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu